05.11.2012

Ciasto kakaowe z twarogiem, toffi i pekanami


Bardzo lubię, kiedy ciasto ma różne tekstury. To ma ich wiele - puszysty środek z kawałkami pekanów, ziarnisty twaróg, krucha polewa, a zwieńczeniem jest cały orzech.


(forma 24x24cm)
200g chudego twarogu
250g cukru
1 łyżeczka waniliowego syropu do kawy
2 jajka
150g masła
5 łyżek kakao
100g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75g orzechów pekan
1 łyżka mleka
100g cukru pudru




Utrzeć twaróg z 25g cukru i syropem waniliowym. Utrzeć jajka z resztą cukru. W rondelku rozpuścić 100g masła i wymieszać z 3 łyżkami kakao na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka wymieszać z masą jajeczną. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia, 50g posiekanych pekanów i wymieszać.

Formę natłuścić i wysypać mąką. Wlać tyle ciasta, żeby tylko przykryło dno formy. Delikatnie rozprowadzić na nim masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Rozpuścić w rondelku 50g masła z mlekiem. Dodać cukier puder, 2 łyżki kakao i wymieszać. Gdy polewa będzie gładka, rozsmarować ją na upieczonym cieście. Przybrać pozostałymi orzechami.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. pyszne ; )

    Zapraszam na konkurs do wygrania bransoletka i komin
    (zgłosiły się tylko 4 osoby - są duże szanse na wygraną)

    OdpowiedzUsuń
  2. to wszystko wygląda zbyt smacznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WSZYSTKO na tym blogu wygląda apetycznie, obserwuję przez Facebook'a!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek twarogu mnie zaciekawił - musi interesująco wpływać na doznania smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)