29.07.2013
Waniliowe bułeczki drożdżowe z czereśniami i borówkami
Już się bałam, że przez te wszystkie wakacyjne obowiązki, jakie mam w tym roku nie zdążę skorzystać z czerwonych owoców. A jednak udało mi się nawet upiec z nimi bułeczki. Takie, jakie od dawna mi się marzyły. Z delikatnego drożdżowego ciasta, dzięki dodatkowi oleju zamiast masła. Są niesamowicie lekkie, dzięki czemu świetnie nadają się na drugie śniadanie w takie upalne dni jak dzisiaj. Słodkie i waniliowe. Dla mnie są perfekcyjne.
(około 11 bułeczek)
Ciasto:
600g mąki
8g suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
250ml mleka (letniego)
1 laska wanilii
1 jajko
60ml oleju (ja użyłam słonecznikowego)
130g cukru
Nadzienie:
400g owoców (użyłam czereśni i borówek)
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
1 jajko
cukier puder
Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Mleko lekko podgrzać z przeciętą laską wanilii, aż będzie letnie. Dolać do mieszanki mącznej. Dodać cukier, jajko, olej i wymieszać. Zagnieść ciasto. Nasmarować olejem, włożyć do natłuszczonej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Czereśnie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Zasypać czereśnie i borówki 3 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Ciasto przebić (uderzyć w nie gwałtownie pieścią, raz albo dwa razy). Podzielić na części. Z każdej uformować placek, na środku którego kłaść po łyżce owoców. Zlepić brzegi i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonymi brzegami do dołu. Odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia.
Roztrzepać jajko z 3 łyżkami mleka. Powstałą mieszanką posmarować każdą bułeczkę. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut w zależności od wielkosci bułeczek. Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo apetyczne kuleczki :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne :) Dokładnie tak wyobrażam sobie idealne bułeczki z owocami :)
OdpowiedzUsuńGiń! Teraz muszę takie upiec!!!
OdpowiedzUsuń...aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńCiekawe nadzionko:) Takie inne połączenie niż tradycyjnie:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię! Mam nadzieję, że wyjdzie!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszły mega! Chociaż bardziej mi się przypiekły i nieco większe! :)
UsuńMoje wyszły takie jasne bo piekarnik mi się od jakiegoś czasu buntuje i woli przypiekac od boku zamiast od góry :)
UsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńmożna użyć jabłek zamiast jagód i czereśni czy nie za bardzo?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko wtedy postawilabym raczej bardziej na cynamonowy smak niż waniliowy :)
UsuńCzy można użyć normalnych drożdży zamiast suchych (rozpuszczonych np. w mleku) czy nie bardzo ?
OdpowiedzUsuńOczywiście ze można, rozpuszczonych w mleku z cukrem i odrobiną mąki :)
UsuńBardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Also visit my webpage: moderowany katalog stron