Bardzo lubię, kiedy ciasto ma różne tekstury. To ma ich wiele - puszysty środek z kawałkami pekanów, ziarnisty twaróg, krucha polewa, a zwieńczeniem jest cały orzech.
(forma 24x24cm)
200g chudego twarogu
250g cukru
1 łyżeczka waniliowego syropu do
kawy
2 jajka
150g masła
5 łyżek kakao
100g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75g orzechów pekan
1 łyżka mleka
100g cukru pudru
Utrzeć twaróg z 25g cukru i syropem
waniliowym. Utrzeć jajka z resztą cukru. W rondelku rozpuścić 100g masła i
wymieszać z 3 łyżkami kakao na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka wymieszać z
masą jajeczną. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia, 50g posiekanych pekanów i
wymieszać.
Formę natłuścić i wysypać mąką.
Wlać tyle ciasta, żeby tylko przykryło dno formy. Delikatnie rozprowadzić na
nim masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Rozpuścić w rondelku 50g masła z
mlekiem. Dodać cukier puder, 2 łyżki kakao i wymieszać. Gdy polewa będzie
gładka, rozsmarować ją na upieczonym cieście. Przybrać pozostałymi orzechami.
Smacznego!
pyszne ; )
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs do wygrania bransoletka i komin
(zgłosiły się tylko 4 osoby - są duże szanse na wygraną)
mmmm...pyszności, ja to chcę :)
OdpowiedzUsuńto wszystko wygląda zbyt smacznie!! :)
OdpowiedzUsuńWSZYSTKO na tym blogu wygląda apetycznie, obserwuję przez Facebook'a!
OdpowiedzUsuńhmmm wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDodatek twarogu mnie zaciekawił - musi interesująco wpływać na doznania smakowe :)
OdpowiedzUsuńmasz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i go zaobserwujesz ;))
OdpowiedzUsuń