Niemiecka kuchnia kojarzy się
przede wszystkim z mięsami - kotletami, roladami, klopsami, kiełbasami,
gulaszami czy sznyclami – a wszystko to podawane na bogato. Nie zapominajmy
jednak, że niegdyś zwykli ludzie (ci, co nie mogli pozwolić sobie na wyszukane
mięsa) zajadali się kapustą z boczkiem, soczewicą i kluskami. Moja dzisiejsza
propozycja składa się właśnie z takiego prostego połączenia boczku, kapusty i
soczewicy (lecz nie tak ciężkiego jak oryginał). Dla wegetarian – tak, myślę,
że wśród Niemców też tacy istnieją – proponuję zastąpić boczek suszonymi
śliwkami. Kluski zastąpiłam ciastem, z którego powstała babeczka z pysznym
wypełnieniem na bazie śmietany i Ketchupu Markowego ROLESKI. Mam nadzieję, że
forma babeczki pozytywnie Was zaskoczy. Idealnym napitkiem do tego dania jest
po prostu ciemne gorzkie piwo.
¾
szklanki mąki
50g
masła
1
żółtko
sól
150g
kapusty kiszonej
150g
soczewicy
70g
boczku wędzonego
5
suszonych śliwek (drylowanych)
2
łyżki śmietany
1
łyżka Ketchupu Markowego ROLESKI ( ja
użyłam łagodnego)
1
jajko
(składniki na 5 babeczek z boczkiem
i 5 ze śliwką)
Zagnieść ciasto z mąki, masła,
żółtka i szczypty soli. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Boczek pokroić i podsmażyć. Do
jednej miski włożyć połowę kapusty, połowę soczewicy i boczek. Do drugiej tylko
połowę kapusty i połowę soczewicy. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem,
ketchupem i doprawić solą i pieprzem. Połowę masy śmietanowej wlać do jednej
miski i drugą połowę do drugiej miski. Wymieszać farsze.
Foremki natłuścić i wylepić
ciastem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3-4 minuty.
Wyjąć i napełnić farszem (w wersji wegetariańskiej na farszu układamy po jednej
śliwce, uprzednio moczonej w wodzie przez 10 minut). Piec dalej przez 15 minut.
Smacznego! Guten Appetit!
Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na
profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski
Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!
wygląda naprawdę bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńo ile uwielbiam wszystko co niemieckie, za tamtejszą kuchnią nie przepadam. może z wyjątkiem bratwurstów i od teraz twoich babeczek, wyglądają wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
czmiel
Wyglądają dość smacznie, ale nie lubię boczku:(
OdpowiedzUsuńDlatego w przepisie jest też mowa o babeczkach bez boczku.
UsuńZresztą można go z powodzeniem zastąpić np. szynką, też będzie smacznie :)
looks good
OdpowiedzUsuńhttp://underthefluorescents.blogspot.com/
mm looks yummy :)
OdpowiedzUsuńxo
www.evesbreeze.blogspot.com
Yummm Yummm Yummmm. They look delicious!
OdpowiedzUsuńThanks so so much for the lovely comment on my blog!!!
Best Regards
Miss Margaret Cruzemark
http://margaretcruzemark.blogspot.com/
zjadłby ;p
OdpowiedzUsuńlook so good !
OdpowiedzUsuńInteresting blog, I really enjoyed browsing it :)
Blog: Oh it's Juno
Mmmm yummie!!!
OdpowiedzUsuń♡www.juliphotodiary.com♡
yummy!!!great photos!
OdpowiedzUsuńxoxo from rome
K.
kcomekarolina.com
oun!
OdpowiedzUsuńHot...
Ket *O* <3
Delicious.
Selene Blanchard
Bacio,Moda & eu
I follow u.
UsuńBeautiful blog! x
OdpowiedzUsuńYummy ;D
OdpowiedzUsuńxoxo
am looking at this food and I must say it looks amazing !!! and your blog is great !!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://emnfashionandphotography.blogspot.co.uk/
xxx EM :D
oh my goodness!
OdpowiedzUsuńxo,
Sandra @ Blasfemmes.com
mmmmm yummmie!
OdpowiedzUsuńmmm musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńamazing yummy photos!
OdpowiedzUsuńgreat blog, very good job!
keep it on
xoxo P.P.
http://www.rebelission.com/