05.10.2013

Ciastka amaretti



W zasadzie w tytule postu powinnam napisać "ciastka a'la amaretti". Są migdałowe, o smaku likieru amaretto, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Ale... Czas mnie gonił i zamiast lepić małe ciasteczka na jeden kęs, to powstały ciastka na trzy "gryzy". Nie straciły przy tym na smaku, są słodkie i aromatyczne, a co najważniejsze, naprawdę proste w przygotowaniu. I bardzo szybko znikają.





(około 20 ciastek)

2 białka
200g mielonych migdałów
160g cukru
1 łyżka syropu do kawy o smaku amaretto (lub likier)
cukier puder





Zmiksować białka z migdałami, cukrem i syropem (amaretto). Powstanie gęsta, ale nie stała masa. Włożyć ją do lodówki na 30 minut.

Formować z masy kulki, obtaczać w cukrze pudrze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć ręką. Piec 20 minut w 180 stopniach.


Smacznego!



4 komentarze:

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)