01.10.2012

Czekoladowe tartaletki z grillowanymi figami w sosie karmelowym


Gdy zobaczyłam informację o konkursie organizowanym przez Apart Natural, wiedziałam, że bazą mojego przepisu będą figi. Pamiętam ich smak z Grecji i choć te dostępne u nas nie są tak "figowe", to idealnie pasują do mojej dzisiejszej propozycji. Wierzę (chcę wierzyć :)), że świeże figi przeciwdziałają efektom upływu czasu, podobnie zatem działa płyn do kąpieli Figa i Irys (http://apartnatural.eu/pl/produkt,10,16,18,figa-i-irys.html), który stał się moją inspiracją.


(ok.11 tartaletek)
180g mąki
125g margaryny
180g cukru
6 kostek gorzkiej czekolady (startej)
1 łyzka zimnej wody
11 fig
11 śliwek
6 gruszek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
2 goździki
1 granat




Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, czekolady, łyżki wody i 30g cukru. Włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Wylepić foremki (posmarowane masłem) i przykryć folią aluminiową, na którą wysypać ryż lub fasolę. Piec w 190 stopniach 10 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec kolejne 13 minut. Wyjąć tartaletki z foremek i ostudzić.

Owoce umyć. Figi pokroić na ćwiartki. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na połowy. Wymieszać owoce z 2 łyżkami cukru pudru. Rozgrzać masło na patelni grillowej i włożyć owoce. Smażyć aż się lekko skarmelizują.

W rondelku wymieszać 150g cukru z łyżką soku z cytryny, 2 łyżkami wody, cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Gotować na małym ogniu aż się lekko skarmelizuje. Włożyć owoce i gotować pod przykryciem przez chwilę.

Układać owoce na tartaletkach i posypać nasionami granatu.

Smacznego!





25 komentarzy:

  1. Zachwycił mnie zarówno ten przepis jak i zdjęcia, piękne i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, taki deser to marzenie. :) cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  3. yummy!

    http://glamourgirl-bg.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przejrzałam kilka Twoich postów- masz niebywale ogromny talent kulinarny, a zdjęcia wyglądają wprost "przepysznie"! Trzymaj tak dalej:) Pozdrawiam, Adila

    OdpowiedzUsuń
  5. I'd love if you visited my blog at http://estarer.blogspot.com/
    Let me know, if you would like to follow each other on Blogger

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, love this! looks so delicious!
    X

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh, your blog makes me hungry, looks really delicious!!!
    xx

    Johanna, Sweden
    ART, FASHION

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG....I can't come here at this hour (at lunchtime), I get starving hungry :P
    Everytime your recipes are more delicious than the last one, I really love your creativity! This recipe is beyond delicious! Amazing combination of ingredients :)
    Thank you so much for stopping by, hope you have a happy day and a wonderful week full of sweet things<3

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi smaka narobilas:)

    zapraszam do mnie,obserwujemy ?

    OdpowiedzUsuń
  10. I'm on love with this,honey!Can't take my eyes off;-)
    xx
    B.
    http://www.beeswonderland.com

    OdpowiedzUsuń
  11. I am soo hungry! :)) Looks delicious, I have to make it :) Following now :)

    Energiq

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada przepysznie ;) zapraszam do mnie .

    OdpowiedzUsuń
  13. mm ale pysznosci;):)


    zapraszam do mnie na KONKURS;):) jesli masz ochote;):)

    vixen1990.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawy blog : )
    +Obserwujemy ?

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być pyszne, narobiłaś chęci by spróbować fig :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają po prostu pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Po prostu uwielbiam Twojego bloga. Tylko nie wiem, czy mogę na niego regularnie wchodzić, zważywszy na to, że od wczoraj jestem rzekomo na diecie ;x

    OdpowiedzUsuń
  18. dostałam ślinotoku przez te rewelacyjne zdjecia ;)
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mogę tylko żałować, że nie potrafię piec, bo niesamowicie to wygląda;)

    http://annaantje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)