02.11.2014

Orzechowy sernik z cynamonem i wanilią


Sernik z dzisiejszego wpisu jest dla mnie bardzo świąteczny. Łączy moje ulubione zimowe aromaty - cynamon, wanilię i orzechy. Idealnie pasowałby do niego sos karmelowy lub lody o smaku toffi.


(forma o średnicy 28cm)

Spód:
100g masła
100g tartych orzechów laskowych
150g kruchych ciastek waniliowych

Masa:
1kg sera (użyłam "Hanusi" z Mlekovity)
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki miodu
1 opakowanie cukru z wanilią
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
50g tartych orzechów laskowych


Roztopić masło. Wymieszać z pokruszonymi ciastkami i orzechami. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

W dużej misce zmiksować razem ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, miód, dwa rodzaje cukru, cynamon i orzechy. Wylać masę na spód w tortownicy.

Piec 15 minut w 180 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 60 minut. Odstawić do ostygnięcia i na noc do lodówki.


Smacznego!