06.01.2014

Pomarańczowe brownie z likierem Cointreau



Nowy rok witam bardzo czekoladowo i aromatycznie. Pozornie to tylko czekoladowe ciasto, jednak bardzo je polecam, zwłaszcza miłośnikom brownies. To jest kremowe dzięki dużej zawartości śmietany, nie za słodkie, bo użyłam samej gorzkiej czekolady, no i oczywiście bardzo aromatyczne. Spód ma smak pomarańczowy, gdyż znajduje się w nim zarówno sok z pomarańczy jak i skórka. Natomiast smak masy jest wzmocniony likierem z gorzkich pomarańczowych skórek - czyli Cointreau. Bardzo polecam to połączenie pomarańczy i czekolady, jest bardzo wytrawne i pyszne, zwłaszcza po oprószeniu wierzchu dobrej jakości kakao.





(forma o średnicy 24cm)

Spód:
160g ciastek czekoladowych lub kakaowych (ja użyłam kruchych "Solidarności")
skórka starta z połowy pomarańczy
2 łyżki masła
2 łyżki soku z pomarańczy

Masa:
125g masła
100g cukru
250g gorzkiej czekolady
3,5 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek likieru Cointreau
60ml mleka
250ml śmietanki 36%
4 jajka

kakao (do posypania)





Ciastka rozkruszyć, wymieszać ze skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i stopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i docisnąć do dna (uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia). Włożyć do lodówki na 30 minut.

Rozpuscić masło w rondelku na małym ogniu. Dodać cukier, czekoladę, mąkę kukurydzianą i likier. Dodać mleko, śmietankę i żółtka. Mieszać cały czas przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladową masę.

Masę wylać na ciastkowy spód w tortownicy. Piec 50 minut w 190 stopniach. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem oprószyć kakao.


Smacznego!