28.11.2012

Tarta migdałowa z winnym kremem i jabłkowymi różami


Ta tarta zastępowała tort urodzinowy mojej mamy. Jest bardzo delikatna i subtelna w smaku, a przy okazji bardzo ładnie się prezentuje.

(forma o średnicy 28cm)

Ciasto:
150g mąki
100g tartych migdałów
1 opakowanie cukru waniliowego
70g cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
125g masła
1 żółtko

Krem:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
400ml mleka
100ml białego półwytrawnego wina
3 żółtka

Przybranie:
5 dużych czerwonych twardych jabłek
2 łyżki dżemu morelowego
cukier puder



Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wylepić nim formę. Włożyć na noc do lodówki.

Jabłka umyć, ale nie obierać. Przekroić na pół wzdłuż ogryzka i kroić na cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku i wrzucić pokrojone jabłka. Gotować 2 minuty aż zmiękną. Odcedzić i rozłożyć plasterki do ostudzenia.

Wymieszać dwa rodzaje mąki z cukrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać żółtka i odrobinę mleka. Zmiksować. Dolać resztę mleka i wino. Przełożyć krem do rondelka i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Przełożyć krem na ciasto w formie.

Plasterki jabłka (po 5) układać obok siebie tak, żeby każde kolejne zachodziło brzegiem na poprzednie. Zwijać je tak, aby powstał pączek róży. Układać je na tarcie wciskając w krem.

W rondelku rozgrzać dżem morelowy i pędzelkiem posmarować nim różyczki. Piec w 180 stopniach przez 30 minut aż krem się zetnie, a ciasto zezłoci. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



23.11.2012

Ciasteczka z białą czekoladą i pekanami


Pekany odkryłam dopiero niedawno, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę pyszne. Bardzo delikatne w smaku i maja piękny kształt. Świetnie komponują się z równie delikatną białą czekoladą, czego wyrazem są te ciastka.


(około 30 ciastek)
200g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
125g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
125g białej czekolady (grubo pokrojonej)
100g pekanów (połowę drobno posiekać)



Wymieszać mąkę z sodą i solą. Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, jajko i znowu utrzeć. Dodać mieszankę z mąką, białą czekoladę i 50g posiekanych pekanów. Wyrobić ciasto.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze, lekko spłaszczyć i w środek wcisnąć po jednym całym orzechu. Piec 14 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




17.11.2012

Ciasto marchewkowe z cynamonem



Uwielbiam to ciasto! Nie tylko ze względu na jego wilgotność i aromat, ale również za piękny kolor.


(tortownica o średnicy 28cm)
4 jajka
400g cukru
260g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
600g marchewki (startej na tarce)
sól
cukier puder




Utrzeć jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i olej. Dodać marchewkę i wymieszać.

Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




11.11.2012

Sernik dyniowy z wanilią, kardamonem i polewą czekoladową


Dzisiaj bardzo jesienny przepis z korzenną nutką. Dynia, kardamon, wanilia, czekolada, pekany - pyszna mieszanka, najlepsza na drugi dzień po upieczeniu.


(forma o średnicy 24cm)
200g kakaowych ciastek (ja użyłam Familijnych)
50g masła + 2 łyżki
50g mielonych orzechów włoskich
750g serka kremowego (ja użyłam serka Philadelphia)
100g cukru
1 opakowanie (20g) cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS (zobaczyłam w sklepie i musiałam go wypróbować)
3 jajka
400g dyni
150g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
kilka pekanów




Przygotować puree z dyni - dynię (już obraną i z usuniętymi pestkami) pokroić na małe kawałki, położyć na natłuszczonej folii i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Rozgnieść widelcem i zmiksować. Odcedzić nadmiar płynu na sitku.

Rozdrobnić ciastka, połączyć z mielonymi orzechami i 50g stopionego masła. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść.

Zmiksować serek z cukrem i opakowaniem cukru z przyprawami. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Dodać puree z dyni i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z ciastek i piec 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu sernika, rozpuścić na parze czekoladę z 2 łyżkami masła i mlekiem. Rozsmarować polewę na cieście. Posypać startymi pekanami.

Smacznego!




05.11.2012

Ciasto kakaowe z twarogiem, toffi i pekanami


Bardzo lubię, kiedy ciasto ma różne tekstury. To ma ich wiele - puszysty środek z kawałkami pekanów, ziarnisty twaróg, krucha polewa, a zwieńczeniem jest cały orzech.


(forma 24x24cm)
200g chudego twarogu
250g cukru
1 łyżeczka waniliowego syropu do kawy
2 jajka
150g masła
5 łyżek kakao
100g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75g orzechów pekan
1 łyżka mleka
100g cukru pudru




Utrzeć twaróg z 25g cukru i syropem waniliowym. Utrzeć jajka z resztą cukru. W rondelku rozpuścić 100g masła i wymieszać z 3 łyżkami kakao na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka wymieszać z masą jajeczną. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia, 50g posiekanych pekanów i wymieszać.

Formę natłuścić i wysypać mąką. Wlać tyle ciasta, żeby tylko przykryło dno formy. Delikatnie rozprowadzić na nim masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Rozpuścić w rondelku 50g masła z mlekiem. Dodać cukier puder, 2 łyżki kakao i wymieszać. Gdy polewa będzie gładka, rozsmarować ją na upieczonym cieście. Przybrać pozostałymi orzechami.

Smacznego!