28.11.2012
Tarta migdałowa z winnym kremem i jabłkowymi różami
Ta tarta zastępowała tort urodzinowy mojej mamy. Jest bardzo delikatna i subtelna w smaku, a przy okazji bardzo ładnie się prezentuje.
(forma o średnicy 28cm)
Ciasto:
150g mąki
100g tartych migdałów
1 opakowanie cukru waniliowego
70g cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
125g masła
1 żółtko
Krem:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
400ml mleka
100ml białego półwytrawnego wina
3 żółtka
Przybranie:
5 dużych czerwonych twardych jabłek
2 łyżki dżemu morelowego
cukier puder
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wylepić nim formę. Włożyć na noc do lodówki.
Jabłka umyć, ale nie obierać. Przekroić na pół wzdłuż ogryzka i kroić na cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku i wrzucić pokrojone jabłka. Gotować 2 minuty aż zmiękną. Odcedzić i rozłożyć plasterki do ostudzenia.
Wymieszać dwa rodzaje mąki z cukrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową. Dodać żółtka i odrobinę mleka. Zmiksować. Dolać resztę mleka i wino. Przełożyć krem do rondelka i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Przełożyć krem na ciasto w formie.
Plasterki jabłka (po 5) układać obok siebie tak, żeby każde kolejne zachodziło brzegiem na poprzednie. Zwijać je tak, aby powstał pączek róży. Układać je na tarcie wciskając w krem.
W rondelku rozgrzać dżem morelowy i pędzelkiem posmarować nim różyczki. Piec w 180 stopniach przez 30 minut aż krem się zetnie, a ciasto zezłoci. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
23.11.2012
Ciasteczka z białą czekoladą i pekanami
Pekany odkryłam dopiero niedawno,
czego bardzo żałuję, bo są naprawdę pyszne. Bardzo delikatne w smaku i maja
piękny kształt. Świetnie komponują się z równie delikatną białą czekoladą,
czego wyrazem są te ciastka.
(około 30 ciastek)
200g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
125g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
125g białej czekolady (grubo
pokrojonej)
100g pekanów (połowę drobno
posiekać)
Wymieszać mąkę z sodą i solą.
Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, jajko i znowu utrzeć. Dodać
mieszankę z mąką, białą czekoladę i 50g posiekanych pekanów. Wyrobić ciasto.
Formować kulki wielkości orzecha
włoskiego, układać na blasze, lekko spłaszczyć i w środek wcisnąć po jednym
całym orzechu. Piec 14 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
17.11.2012
Ciasto marchewkowe z cynamonem
Uwielbiam to ciasto! Nie tylko ze
względu na jego wilgotność i aromat, ale również za piękny kolor.
(tortownica o średnicy 28cm)
4 jajka
400g cukru
260g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
600g marchewki (startej na
tarce)
sól
cukier puder
Utrzeć jajka z cukrem i szczyptą
soli na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą
oczyszczoną i cynamonem. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i olej.
Dodać marchewkę i wymieszać.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej
tortownicy. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem
pudrem.
Smacznego!
11.11.2012
Sernik dyniowy z wanilią, kardamonem i polewą czekoladową
Dzisiaj bardzo jesienny przepis z korzenną nutką. Dynia, kardamon, wanilia, czekolada, pekany - pyszna mieszanka, najlepsza na drugi dzień po upieczeniu.
(forma o średnicy 24cm)
200g kakaowych ciastek (ja użyłam Familijnych)
50g masła + 2 łyżki
50g mielonych orzechów włoskich
750g serka kremowego (ja użyłam serka Philadelphia)
100g cukru
1 opakowanie (20g) cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS (zobaczyłam w sklepie i musiałam go wypróbować)
3 jajka
400g dyni
150g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
kilka pekanów
Przygotować puree z dyni - dynię (już obraną i z usuniętymi pestkami) pokroić na małe kawałki, położyć na natłuszczonej folii i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Rozgnieść widelcem i zmiksować. Odcedzić nadmiar płynu na sitku.
Rozdrobnić ciastka, połączyć z mielonymi orzechami i 50g stopionego masła. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść.
Zmiksować serek z cukrem i opakowaniem cukru z przyprawami. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Dodać puree z dyni i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z ciastek i piec 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu sernika, rozpuścić na parze czekoladę z 2 łyżkami masła i mlekiem. Rozsmarować polewę na cieście. Posypać startymi pekanami.
Smacznego!
5.11.2012
Ciasto kakaowe z twarogiem, toffi i pekanami
Bardzo lubię, kiedy ciasto ma różne tekstury. To ma ich wiele - puszysty środek z kawałkami pekanów, ziarnisty twaróg, krucha polewa, a zwieńczeniem jest cały orzech.
(forma 24x24cm)
200g chudego twarogu
250g cukru
1 łyżeczka waniliowego syropu do
kawy
2 jajka
150g masła
5 łyżek kakao
100g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75g orzechów pekan
1 łyżka mleka
100g cukru pudru
Utrzeć twaróg z 25g cukru i syropem
waniliowym. Utrzeć jajka z resztą cukru. W rondelku rozpuścić 100g masła i
wymieszać z 3 łyżkami kakao na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka wymieszać z
masą jajeczną. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia, 50g posiekanych pekanów i
wymieszać.
Formę natłuścić i wysypać mąką.
Wlać tyle ciasta, żeby tylko przykryło dno formy. Delikatnie rozprowadzić na
nim masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Rozpuścić w rondelku 50g masła z
mlekiem. Dodać cukier puder, 2 łyżki kakao i wymieszać. Gdy polewa będzie
gładka, rozsmarować ją na upieczonym cieście. Przybrać pozostałymi orzechami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)