Przepis na to ciasto to
zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli. Muszę przyznać, że choć Nigellę Lawson
osobiście uwialbiam, to już jej desery nie zawsze (bo przeważnie są za ciężkie,
za tłuste i za słodkie). Jest jednak kilka, do których ciągle wracam - między
innymi do tego na ciasto drożdżowe z owocami. Zmieniłam tylko kilka składników
i odrobinę sposób przygotowania.
(forma 22x29cm)
475g mąki
1/2 łyżeczki soli
50g cukru
1 cytryna
cynamon mielony
3g drożdży w proszku
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
125ml mleka
100g masła
1 łyżka śmietany
1 jabłko
garść borówek
4 łyżki brązowego cukru
25g płatków migdałów
400g mąki wymieszać z solą, cukrem,
drożdżami i 1/4 łyżeczki cynamonu. W innej misce wymieszać 2 jajka z esencją
waniliową, skórką startą z połowy cytryny i letnim mlekiem. Wlać płynne
składniki do suchych i wymieszać łyżką. Dodać 50g masła i wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i zostawić na noc, aby wyrosło. Następnego dnia przebić
ciasto (uderzając gwałtownie pięścią) i wyłożyć na blachę uprzednio posmarowaną
masłem. Zostawić na 20 minut, aby odpoczęło.
Ubić lekko 1 jajko z łyżką śmietany
i szczyptą cynamonu. Posmarować ciasto.
Pokroić jabłko, wymieszać z
borówkami i skórką z drugiej połowy cytryny. Wyłożyć na ciasto.
Połączyć 75g mąki z 4 łyżkami
brązowego cukru, 50g masła, 1/4 łyżeczki cynamonu i płatkami migdałów. Utrzeć
palcami, aby powstała kruszonka. Posypać nią owoce na cieście. Piec 15 minut w
200 stopniach. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 17 minut.
Smacznego!