28.09.2012

Jagody w soku własnym


Jak już wspominałam, jagody to moje ulubione owoce. Żeby nie pozbawić się ich na zimę, oprócz zamrożenia kilku pojemniczków, zamknęłam je w słoiczku w soku własnym. Owoce są całe, z dużą ilością aksamitnego, o intensywnym kolorze, jagodowego soku. Idealnie pasują do serników, budyni, naleśników, lodów, racuchów czy owsianki.


(ok. 350ml przetworu)
2 szklanki jagód (250g)
100g cukru




Jagody umyć, oderwać ogonki i wsypać do rondla. Zasypać cukrem, przykryć i zostawić na noc.

Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i gotować aż cukier się rozpuści. Mieszać bardzo powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Zebrać z powierzchni pianę. Gorące jagody przełożyć do słoika, zamknąć i postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.

Smacznego!



24.09.2012

Ciasto drożdżowe z jabłkami, borówkami i migdałową kruszonką


Przepis na to ciasto to zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli. Muszę przyznać, że choć Nigellę Lawson osobiście uwialbiam, to już jej desery nie zawsze (bo przeważnie są za ciężkie, za tłuste i za słodkie). Jest jednak kilka, do których ciągle wracam - między innymi do tego na ciasto drożdżowe z owocami. Zmieniłam tylko kilka składników i odrobinę sposób przygotowania.


(forma 22x29cm)
475g mąki
1/2 łyżeczki soli
50g cukru
1 cytryna
cynamon mielony
3g drożdży w proszku
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
125ml mleka
100g masła
1 łyżka śmietany
1 jabłko
garść borówek
4 łyżki brązowego cukru
25g płatków migdałów




400g mąki wymieszać z solą, cukrem, drożdżami i 1/4 łyżeczki cynamonu. W innej misce wymieszać 2 jajka z esencją waniliową, skórką startą z połowy cytryny i letnim mlekiem. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką. Dodać 50g masła i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na noc, aby wyrosło. Następnego dnia przebić ciasto (uderzając gwałtownie pięścią) i wyłożyć na blachę uprzednio posmarowaną masłem. Zostawić na 20 minut, aby odpoczęło.

Ubić lekko 1 jajko z łyżką śmietany i szczyptą cynamonu. Posmarować ciasto.

Pokroić jabłko, wymieszać z borówkami i skórką z drugiej połowy cytryny. Wyłożyć na ciasto.

Połączyć 75g mąki z 4 łyżkami brązowego cukru, 50g masła, 1/4 łyżeczki cynamonu i płatkami migdałów. Utrzeć palcami, aby powstała kruszonka. Posypać nią owoce na cieście. Piec 15 minut w 200 stopniach. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 17 minut.

Smacznego!







20.09.2012

Tarta cytrynowa na czekoladowym spodzie


Od dawna chodziła za mną francuska cytrynowa tarta. Postanowiłam ją ulepszyć i dodałam do ciasta czekoladę. Według mnie połączenie kwaśnej cytryny, gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki wyszło wyśmienicie.


(forma o średnicy 28cm)
180g mąki
50g cukru
130g masła
40g gorzkiej czekolady (startej na tarce)
1 łyżka zimnej wody
5 jaj
2 cytryny
180g cukru
150ml śmietany 30%
2 łyżeczki mąki (czubate)




Zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, czekolady i łyżki zimnej wody. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Wysmarować formę masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Nakłuć gęsto widelcem. Piec 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie utrzeć jajka z cukrem na puszysty krem, dodać śmietankę i lekko ubić. Dodać sok z dwóch cytryn, skórkę startą z dwóch cytryn i dwie łyżeczi mąki. Wymieszać. Masę wylać na ciasto i piec dalej 40 minut w 170 stopniach.

Smacznego!






17.09.2012

Ciasto czekoladowe z musem jabłkowym, orzechami i winogronami



W dalszym ciągu wykorzystuję mus jabłkowy od mojej babci. Proponuję Wam bardzo aromatyczne, pulchniutkie i wligotne ciasto. A na dodatek bardzo sycące - zawiera bowiem mnóstwo owoców i orzechów.


(forma 24x24cm)
150g mąki
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
60g masła
150g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
250g musu jabłkowego
50g orzechów włoskich
garść winogron
40g gorzkiej czekolady





Wymieszać mąkę, kakao, sodę i sól. Utrzeć masło z cukrem i esencją waniliową. Dodać jajka i zmiksować. Dodawać mieszankę z mąką na zmianę z musem jabłkowym i miksować. Ciasto przełożyć do formy uprzednio posmarowanej masłem. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi i winogronami. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!






14.09.2012

Tartaletki z musem jabłkowym i śliwkami


Dostałam w zeszłym tygodniu dwa słoiki musu jabłkowego od mojej babci. Z kolei kilka dni temu kupiłam sobie nowe foremki. Nie mogłam długo czekać, żeby wypróbować zarówno je, jak i mus. I tak powstały tartaletki na kruchutkim cieście z soczystym musem jabłkowym i śliwkami, pachnące cynamonem.


(10 foremek o średnicy 10cm)
170g mąki
125g margaryny
30g cukru
1 łyżka zimnej wody
7 łyżek musu jabłkowego
(można kupić gotowy w sklepie)
kilka śliwek
brązowy cukier 
(do posypania)
cynamon 
(do posypania)




Z mąki, margaryny, cukru i łyżki wody zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Foremki natłuścić, wylepić ciastem, ponakłuwać gęsto widelcem i piec w 190 stopniach przez 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, do każdej nałożyć po jednej łyżce musu jabłkowego i rozprowadzić go. Na wierzch położyć pokrojone śliwki. Wymieszać brązowy cukier z cynamonem i posypać śliwki. Piec dalej w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż śliwki zmiękną.
Smacznego!






12.09.2012

Babeczki z budyniem waniliowym, malinami i borówkami



Cierpię na dziwną przypadłość - o wiele bardziej niż świeże owoce, wolę je jeść pieczone lub w jakikolwiek sposób przetworzone. A już zwłaszcza owoce leśne. Dlatego dzisiaj moje ulubione borówki występują w duecie z malinami, na budyniu waniliowym, otoczone kruchym ciastem.


(14 babeczek)
350g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g margaryny
80g cukru
1 jajko
1 żółtko
0,5 l mleka (z czego 3 łyżki do ciasta)
budyń waniliowy
1/2 laski wanilii
maliny i borówki
cukier puder






Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać posiekaną margarynę, cukier, jajko, żółtko i 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować budyń z pół litra mleka (podczas gotowania mleka dodać do niego ziarenka z laski wanilii). Ostudzić.
Foremki nasmarować olejem lub masłem. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Wylepić foremki większą częścią ciasta. Kłaść łyżeczkę budyniu, na nim maliny i borówki. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć nim owoce.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!






09.09.2012

Wilgotne ciasto ze śliwkami


Śliwek już zatrzęsienie, więc moja propozycja na dzisiaj to właśnie śliwki w wilgotnym cieście. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania, a przede wszystkim robi się je bardzo szybko.


(forma o średnicy 22cm)
100g masła
100g cukru
3 jajka
sól
100g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki




Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i szczyptę soli. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować. Formę wyłożyć pergaminem lub natłuścić i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Ułożyć na wierzchu połówki śliwek. Piec 40-50 minut w 180 stopniach (aż patyczek będzie suchy).
Smacznego!





08.09.2012

Wskazówka nr 1 - O ilościach w kuchni


Jak pewnie już zauważyliście, w niektórych przepisach składniki są podawane w kilogramach, gramach lub mililitrach, a w niektórych w szklankach, łyżkach, łyżeczkach i tym podobnych. Od czego to zależy? Jeśli w przepisie używam czegość w ilości na oko, zapewne podam ilosć składnika w szklankach lub łyżkach. Tak też jest, gdy potrzeba małej ilości owych rzeczy. Natomiast, gdy przepis wymaga dokładnych proporcji składników lub ich dużej ilości - wtedy ich ilości pojawiają się w jedostkach, takich jak kilogramy, gramy,czy litry.

Często sama, kiedy gotuję na podstawie czyjegoś przepisu, wolałabym ilości składników w innej postaci. Łatwo jest dojść do tego, że szklanka wody czy mleka ma 250g, mąki 130g, a cukru - 200g. Ale co, jeśli chodzi o takie składniki jak, powiedzmy, kromki chleba, owoce, warzywa, ryby i wszelkie inne składniki. 

Przeszukałam porządnie zasoby internetowe i mogę Wam polecić z pełnym przekonaniem Przelicznik Kuchenny (fotograficzny, co by przyjemniej było używać). Znajdziecie go na stronie:
Przyda się też osobom liczącym kalorie.


03.09.2012

Owsiane crumble z morelami i śliwkami


Dzisiaj ciąg dalszy super łatwych deserów - zaraz po muffinkach do tej kategorii należy na pewno crumble. To nic innego jak owoce posypane kruszonką i zapieczone w piekarniku. Wszystkie składniki na ten deser znajdziecie na pewno w swojej kuchni - mąka, cukier i masło w niewielkich ilościach znajdzie się u każdego. Do tego owoce, mogą być to tak zwane "resztki", czyli po prostu niezjedzone sprzed kilku dni, których jest za mało do jakiegoś większego ciasta. Ponadto kruszonka daje nam duże pole do popisu. Możemy wybrać najzwyklejszą trzyskładnikową lub pokusić się o jakieś dodatki - ja w tym przepisie dodałam płatki owsiane, które ostatnio bardzo polubiłam w deserach. Crumble podajemy samo lub z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, jogurtem, śmietanką lub serkiem mascarpone.


(2 foremki o średnicy 7cm)
4 śliwki
4 morele
1 łyżeczka brązowego cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżeczki masła





Śliwki i morele pokroić na ćwiartki lub na sześć części, usunąć pestki. Wymieszać z cukrem. W innej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane i cukier. Dodać masło. Wyrabiać palcami (rozcierać) aż do otrzymania kruszonki. Posmarować masłem foremki, nałożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180 stopniach (owoce powinny zacząć bulgotać).

Smacznego!