30.07.2012

Włoskie pierożki z ricottą, tymiankiem, miodem i Musztardą Sarepską ROLESKI


Kilka kolejnych postów będzie dotyczyło pyszności „na słono”. Nie dlatego, że zmieniam rodzaj bloga, ale ze względu na konkurs firmy Roleski organizowany razem z portalem Durszlak. Do wygrania jest ekspres do kawy! A żeby wziąć w nim udział trzeba przygotować danie inspirowane kuchnią Węgier, Włoch lub Niemiec, oczywiście korzystając z produktów tej firmy – a są to musztardy, majonezy, ketchupy, sosy i dressingi. Spodziewam się, że większość prac konkursowych opierać się będzie na mięsach lub sosach z dodatkiem owych produktów. Ja trochę przekornie, spróbuję przemycić smaki tych krajów w zupełnie nowej, mam nadzieję zaskakującej i pysznej formie.





Na pierwszy ogień poszła włoska kuchnia. Nie będzie żadnej pizzy ani makaronu z sosem. Za to proponuję coś lekkiego, ale pełnego włoskich smaków. Będą to pieczone pierożki w cieście francuskim. Nadzienie to nic innego jak włoski ser ricotta, przypominający niesolony twaróg (idealnie nadaje się do farszów). Aby podrasować to danie dodałam odrobinę miodu (spadziowy toskański), żeby zyskało na słodyczy. Aksamitna i umiarkowanie ostra w smaku Musztarda Sarepska ROLESKI nadaje ciekawego smaku, a całość uzupełnia aromat świeżego tymianku, który można znaleźć dziko rosnący właśnie we Włoszech. Do dania polecam młode białe wino, które swoją cierpkością zrównoważy łagodny, lekko słodki smak pierożków.

450g ciasta francuskiego
masło
1 jajko
250g sera ricotta
1 łyżka miodu (użyłam spadziowego toskańskiego)
1 łyżka Musztardy Sarepskiej ROLESKI
świeży tymianek






Jajko ubijać powoli mikserem, dodając ser, miód, musztardę i listki tymianku z kilku gałązek. Rozwałkowane cienko ciasto pokroić w kwadraty 6cm na 6cm i posmarować rozpuszczonym masłem. Ułożyć na cieście łyżeczkę farszu i skleić w trójkąt. Piec 20 minut na pergaminie w 160 stopniach.

Smacznego! Bon Appetit!


Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!







04.07.2012

Szachownica - ciasteczka cytrynowo-czekoladowe


Dzisiaj proponuję domowe maślane ciasteczka ze skórką cytrynową i czekoladą. Żeby je trochę "podrasować" nadaję im kształt szachownicy. Są pyszne i kruche, a tak łatwe do wykonania.


175g masła
6 łyżek cukru pudru
starta skórka z cytryny
300g mąki
25g gorzkiej czekolady
1 białko




Utrzeć masło z cukrem. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Oba kawałki ciasta uformować tak, aby ich wysokość wyniosła 2cm, a szerokość 4cm. Jeden kawałek posmarować lekko ubitym białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta. Przekroić ciasto wzdłuż i przewrócić jeden kawałek. Posmarować brzeg białkiem i przyłożyć drugi kawałek, lekko dociskając. Pokroić ciasto na plastry, ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Zostawić na blasze do ostygnięcia. Przełożyć i pozostawić, aby całkowicie ostygły.

Smacznego!