5.10.2012

Sernik podstawowy


Nazywam ten sernik "basicowym", bo jest on tylko masą twarogową. Nie ma spodu, góry ani żadnych dodatków. Pozostawia duże pole do kulinarnych eksperymentów. Jest za to bardzo kremowy, delikatny, lekki i puszysty. Świetnie smakuje z jagodami w soku własnym z tego przepisu.


(forma 12x25cm)
1/2kg twarożka sernikowego (użyłam Hanusi z Mlekovity)
1/2 kostki margaryny
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
130g cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki




Zmiksować ser z margaryną. Utrzeć żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać masę z serem. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie. Blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę i piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach (jeśli robicie sernik z 1kg sera, pieczcie go 1,5 godziny).

Smacznego!





25 komentarzy:

  1. kuchennezapiski.blox.pl5 października 2012 14:55

    wygląda pięknie! i tylko 3 jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię z sera wiaderkowego z Lidla i też wychodzi taki piękny jak ten na zdjęciu,pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem najprostsze = najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki - wszystkie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. za sernikami nie przepadam, ale taki ociekający owocami to chętnie skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. totalnie uwielbiam serniki, ale chyba najbardziej na zimno <3

    OdpowiedzUsuń
  7. zazdroszczę umiejętności pieczenia takich cudeniek! ja umiem tylko murzynka z proszku :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie!
    Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. looks lovely :)
    Love Lois xxx

    http://lisforlois.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. great this cupcake honey, i really love itt!

    xx

    OdpowiedzUsuń
  11. great

    http://thehandbagconcept.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie taki prosty zrobię, a zamiast jagód dodam wiśni w alkoholu od benedyktynów.
    Będzie pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  13. umm yummy post, i want it!!

    www.tomelessismore.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks delicious! <3

    xoxo,

    Bonnie

    http://flashesofstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. mama właśnie piecze biszkopta z jabłkami, ale jak tylko zjemy to ciasto to zaraz zabieram się za Twój sernik ;) uwielbiam serniki <3
    ps. dodaje do obserwowanych i jeśli miałabyś ochotę zajrzyj do mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks absolutely delicious dear =)
    I'd love to see a photo of the cooker too! hehehe

    xx,

    Sandra @ Blasfemmes

    OdpowiedzUsuń
  17. Dobrze jest mieć bazę do modyfikacji - taki sernik za każdym razem może być inny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuję za każdy komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Thanks for all comments. If You like my blog, please follow :)